Featured image of post Internetul ne tâmpește?

Internetul ne tâmpește?

Remarcabil, 30% din grupul celor ce au folosit inițial Internetul au eșuat în a răspunde chiar și celor mai simple întrebări folosind propria memorie, preferând să folosească Google.

S-ar putea crede că memoria este un proces ce se desfășoară numai în creierul nostru însă din ce în ce mai mult ea devine ceva ce se întâmplă cu ajutorul agenților din afara creierului uman.

Noi studii – știți voi, cercetătorii britanici – au descoperit că folosind Internetul pentru a căuta informații ne crește dependența de acesta în viitor. Cu cât petrecem mai mult timp online căutând informații, cu atât mai puțin ne bazăm pe propria memorie, chiar și pentru întrebări simple.

Există, firește, un termen de specialitate pentru asta: descărcare cognitivă – o traducere aproximativă pentru cognitive offloading din limba marelui bard. Putem spune că Internetul efectiv înlocuiește și extinde memoria umană.

Să-i dăm cuvântul doctorului Benjamin Storm, primul autor al studiului:

Memoria se schimbă. Cercetările noastre arată că, folosind Internetul pentru a ajuta și a ne extinde propria memorie, devenim mai dependenți de acesta. Înainte de Internet am fi încercat să ne amintim ceva pe cont propriu, acum însă nu ne mai deranjăm. Pe măsură ce tot mai multe informații devin disponibile prin intermediul telefoanelor inteligente și a altor dispozitive, am devenit treptat mai dependenți de ele în viață noastră de zi cu zi.

Pentru studiul respectiv, subiecții au trebuit să răspundă unor serii de întrebări dificile. Unui grup i s-a permis să folosească Google în timp ce celălalt grup a trebuit să se bazeze pe propria memorie. Mai târziu, ambelor grupuri li s-au dat o serie de întrebări ușoare și le-a fost permis accesul la Google dacă își doreau.

Rezultatele au arătat că cei ce au utilizat Internetul sunt predispuși să-l folosească din nou. Remarcabil, 30% din grupul celor ce au folosit inițial Internetul au eșuat în a răspunde chiar și celor mai simple întrebări folosind propria memorie, preferând să folosească Google. Din contră, cei care s-au bazat inițial pe memoria lor, au fost mai predispuși să își folosească propria memorie din nou.

Profesorul Evan F. Risko, autor al unei noi recenzii legate de cercetarea privind descărcarea cognitivă spune:

În cazul în care aveți permisiunea de a stoca unele informații de-amintit pe un computer, sunt șanse să nu va dedicați resurse cognitive proprii pentru a vă aminti aceste informații. Ca rezultat, capacitatea de a reda aceste informații fără computer va fi probabil redusă. Nu există nici o îndoială că aceste noi tehnologii afectează ceea ce ne amintim.

Este clar că obținerea unui ajutor din surse exterioare memoriei umane afectează procesele noastre de gândire legate de re-amintire, de învățare și de rezolvare a problemelor.

Imaginați-vă un viitor nu prea îndepărtat în care toate informațiile umanității sunt online. Mai imaginați-vă un cataclism global care le șterge dintr-o dată. O să murim de foame stând ca bovinele cu brațele ridicate căutând un semnal mai bun pentru că nu știm să aprindem un foc și să gătim o cină?

Desigur, s-ar putea argumenta că este doar calea naturală a lucrurilor: folosim orice unelte ne sunt utile. Creionul și hârtia sau calculatoarele ne-au făcut într-adevăr mai proști, sau în cele din urmă ne permit să facem mai mult?

P.S. De remarcat ironia, acest articol este publicat, ei bine, chiar pe Internet.