Mama îmi spunea mereu că sunt cel mai frumos și cel mai deștept. Cum frumusețea este relativă, să ne concentrăm pe cea de a doua afirmație, de altfel la fel de neîndoielnică și de necontestat ca și prima (cel puțin conform efectului d-lui Flynn1).
James R. Flynn, de la numele căruia vine și denumirea acestui efect care vizează felul în care s-au produs modificări la nivelul inteligenței umane în epoca modernă, are meritul de a fi măsurat, analizat, comparat și testat potențialul minții umane precum și felul în care a evoluat de la începutul secolului al XX-lea până astăzi, în funcție de diverse realități.
Efectul Flynn se referă la o creștere, în secolul al XX-lea, a scorurilor obținute la testele de inteligență (IQ), în SUA și în alte 24 de țări dezvoltate, cu 3 până la 7 puncte, pentru fiecare deceniu, până la sfârșitul anilor 1990, după cum arată cca. 73 de studii publicate începând cu anul 1932, studii ce au vizat mai multe generații.
Toate bune și frumoase, numai că o analiză recentă2 a aproximativ 730.000 de teste IQ, făcută de către cercetătorii de la Centrul Ragnar Frisch pentru Cercetare Economică din Norvegia arată că efectul Flynn a atins punctul culminant pentru persoanele născute la mijlocul anilor 1970 și de atunci a scăzut semnificativ și constant.
Studiul s-a bazat pe datele obținute de la testele IQ făcute de bărbați norvegieni cu vârste cuprinse între 18 și 19 ani. Testul de inteligență este obligatoriu la recutare, stagiul militar fiind obligatoriu în acest stat. Datele provin de la trei generații de bărbați, născuți între anii 1962-1991 și au fost studiate din 1970 până în 2009. De la o generație la alta, IQ-ul a scăzut cu 7 puncte în medie.
Este cea mai convingătoare dovadă de până acum că efectul Flynn s-a inversat. Dacă plecăm de la asumpția că modelul lor este corect, rezultatele sunt impresionante și destul de îngrijorătoare.– Stuart Ritchie (psiholog, Universitatea din Edinburg)
Ce a dus la inversarea efectului Flynn nu ne poate spune deocamdată niciun om de știință, însă studiul din Norvegia arată totuși că aceste scăderi de IQ s-au întâmplat și în interiorul familiilor, această descoperire anulând astfel teoria potrivit căreia scăderea IQ-ului s-a datorat acumulării de gene dezavantajoase în anumite arii din societate.
În schimb, spun cercetătorii, putem trage concluzia că schimbările de lifestyle ar putea fi de vină – felul în care sunt crescuți și educați copiii, alimentația, cum își petrec timpul liber, ce fel de jocuri aleg, dacă citesc, etc.
Există de asemenea o diferență între inteligența cristalizată și cea fluidă. Cea cristalizată cuprinde lucrurile pe care le-ai învățat, cea fluidă se referă la abilitatea unui individ de a vedea în perspectivă și de a-și folosi logica în rezolvarea unor probleme de care nu s-a mai lovit până în prezent. Implicația aici este nu că am fi mai puțin deștepți, ci că testele IQ nu au ținut pasul cu evoluția societății.
Oricare ar fi motivul, dacă ești născut pe la mijlocul anilor 70, este posibil să reprezinți ultima generație de oameni ageri de pe planeta asta, un foarte bun candidat pentru Idiocracy3.
Sunt convins că acest fapt se reflectă deja pe deplin în viața ta! Indiscutabil ești o persoană independentă, liberă, neatârnată, volnică și autocefală, un Lider ce conduce și inspiră oamenii, un lider ce împinge omenirea spre progres, etc. Sunt absolut sigur că ai beneficiat din plin de inversarea efectului d-lui Flynn și nu te-ai mulțumit să fii un simplu angajat la o corporație mediocră sub un șef cu 15 ani mai tânăr ca tine, supraviețuind doar din salariu, nu-i așa?